dijous, 23 de maig del 2013

23 de maig de 2013

Dijous 23 de maig de 2013, la bassa presenta aquest aspecte.
Transcorreguts 7 mesos de la seva creació, la bassa ja està força més naturalitzada. La vegetació va cobrint les vores i l'aigua presenta un aspecte molt transparent.





 A l'interior de la bassa ja s'hi ha detectat la presència d'alguns capgrossos, així que la idea de crear un nou punt de reproducció per a amfibis ja ha estat assolida









Fotos: Joan Basagaña
Alguna de les plantes autòctones que vam plantar al voltant de la bassa, també han sobreviscut i ja estan brotant. A la foto, exemplar d'aloc (Vitex agnus-castus.) que ens havia proveït l'Albert Sorolla de Naturalea.

dissabte, 4 de maig del 2013

Primers colonitzadors

Uns dies més tards, ja vam poder observar com una parella d'odonats sobrevolava la bassa!!
Foto: Jordi Corbera

Aspecte final



Finalment es van plantar espècies pròpies de zones humides a les vores de la bassa per tal de naturalitzar-la i afavorir la colonització per part de la fauna.


Fotos: Anna Gallés


Es van dipositar algunes pedres i branques seques a l'interior per tal de crear heterogeneitat i per proveïr de refugi.

Canal

Després vam construir un canal per tal de fer arribar l'aigua sobrant de la Font dels Tres Raigs fins a la nostra bassa.

Omplir de sorra

Foto: Marta Comerma
Un cop el terreny està correctament impermeabilitzat, vam reomplir-lo de sorra, intentant que la bassa tingués un aspecte el més natural possible.

Impermeabilització del terreny

 Per tal d'impermeabilitzar el terreny i que l'aigua quedi retinguda en la nostra bassa, es cubreix el terrenys amb tres capes: lona butílica, geotèxtil i malla.

Fotos: Marta Comerma

Eliminació rizomes de canya

Durant el cap de setmana dels 27-28 d'octubre de 2012 un grup de voluntaris vam anar a la zona per tal de construir la bassa.


Fotos: Anna Gallés
En primer lloc, vam haver d'eliminar tots els rizomes de canya, per evitar que aquesta rebrotés durant la primavera següent.

Preparació terreny

Foto: Marta Comerma
El dia 26 d'octubre els tècnics de l'empresa de bioenginyeria Naturalea van venir per tal d'eliminar la part aèrea de les canyes que ocupaven la zona on volíem construir la nostra bassa.

divendres, 3 de maig del 2013

Localització

Foto: JC García
Aquesta és la localització escollida per a portar a terme la primera intervenció! La Font dels Tres Raigs en el terme municipal de Mataró!

Projecte Basses

Aquest projecte pretén recuperar la biodiversitat dels terrenys erms o agrícoles propers en la ciutat, tot recuperant petites basses o estanys perquè la fauna els pugui colonitzar. L'Ajuntament de Mataró va encarregar l'any 1997 un estudi per a la conservació de la biodiversitat en el terme municipal de Mataró i aquesta consultoria especialitzada va fer un estudi dels possibles punts de reproducció d'amfibis que es podien recuperar a la zona.